Less is more: 7 tips om het kort te houden

Schrijven is schrappen. Less is more. Hoe minder woorden je nodig hebt om je boodschap helder en overtuigend over te brengen in een tekst, hoe makkelijker deze te lezen is door je doelgroep. Hoe korter, hoe overtuigender. Als je tenminste de juiste schrijfstijl hanteert.

De juiste schrijfstijl die hanteert veel keer meer de woorden ‘u’ en ‘uw’ dan ‘wij’ en ‘onze’ of ‘ik’ en mijn’. De lezer moet immers de nadruk krijgen. Hij wil dat zelf voelen.

Kort, maar overtuigend schrijven is een kunst. Het begint met overbodige woorden weg te laten, moeilijke vormen te schrappen, onnodige adjectieven op te lossen, enzovoort.

Hieronder 7 tips om het kort en krachtig te houden.

1. Gebruik geen lange woorden.
Lange woorden hebben vaak het tegenoverstelde effect. Ze worden minder goed begrepen en klinken eerder arrogant en pretentieus.

2. Als het mogelijk is om een woord te schrappen, schrap het dan ook! Alle overbodige woorden verminderen de kracht van je tekst. Minder is altijd beter. Altijd!

3. Gebruik geen spreekwoorden.
Bekende uitdrukkingen kunnen afgezaagd zijn en bovendien weinig origineel. De lezer reageert trouwens op zijn of haar eigen gevoel, mogelijk niet dat van u.

4. Vermijd passieve zinnen.
Passief: De man werd gebeten door de hond. Actief: De hond beet de man.

5. Neem jezelf op – bijvoorbeeld met uw smartphone – en zeg wat je bedoelt om uw lezer te overtuigen. Schrijf dit later uit. Spreektaal is vaak simpel, duidelijk en uiterst efficiënt.

6. Besteed veel aandacht aan je teksten en oefen veel. Een duidelijke tekst is erg belangrijk. Je lezer omarmt een goed geschreven tekst. Dat zal de kwaliteit verhogen en je lezer boeien.

7. Laat je teksten professioneel schrijven, dat loont!

Laat een reactie achter